Не сме сигурни дали при този мигрантски поток няма да проникнат

...
Не сме сигурни дали при този мигрантски поток няма да проникнат
Коментари Харесай

Има ли терористична заплаха за България, или да?

„ Не сме сигурни дали при този мигрантски поток няма да обхванат и някои терористични детайли “. Това терзание обяви преди няколко дни служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков в едно от дузината си чувания в Народното събрание, отдадени на подготовката на държавното управление и службите за посрещане на мигрантската вълна. Всъщност тази изпусната имитация несъмнено сподели две неща: едното - че службите и Министерство на вътрешните работи на процедура

въобще нямат визия кой влиза в България

с мигрантската вълна, а второто - че и за структурите е безспорно как с тези потоци идва не някаква имагинерна терористична заплаха, а нещо напълно действително. 

Още няколко неща в допълнение драматизират обстановката. Самият Рашков разкри, че  " преди мигрантите разчитаха на подпомагане, което им оказват български жители, и се формираше един канал – Турция - България ". " Сега оперативната ни информация е, че ползват съдействието на непознатите жители, които към този момент са намерили статут в нашата страна. Така те по-лесно споделят между тях. Имаме по-малко от 200 досъдебни наказателни каузи против такива лица ", разгласи Рашков. Така той даде да се разбере, че имат още по-малко информация за хората, които влизат в страната. 

Отгоре на всичко

ежедневно идваха хвалби от Министерство на вътрешните работи, отблъснало 200, 400,

500 мигранти на границата. Докато други 200 са хванати, към този момент влезнали в България - в ловно стопанство, в софийско село, в центъра на София... Изобщо да не приказваме за тези, които не са даже подушени от българските специфични служби и си влизат в страната. Те нямат никакви документи, никаква история, никакво минало, които да могат да бъдат тествани по някакъв метод.

Познайте от първи път какъв брой от тях може да са терористи?

Само преди няколко седмици ДАНС разгласи в отчет, че получава около 60 сигнала на месец за вероятни терористични закани – от жители и държавни институции. Това значи, че са получавани над 700 терористични сигнала, което си е стряскаща цифра. Според контраразузнавателната работа в голямата си част сигналите съдържали непотвърдена информация без конкретика, само че все пак всеки от тях е станал обект на подробна инспекция. Така и не излиза наяве обаче какво се е случило с по-малката част съответни и същински информации. 

От Агенцията регистрират, че съществуващата потенциална заплаха от терористичната дейност у нас се предопределя най-вече от продължаващите миграционни процеси и опцията измежду мигрантите да се инфилтрират терористични детайли, които да се открият в страната или да употребяват прекосяването си за разпространяване на джихадистка агитация.  Изрично е посочено, че за противодействие на опцията от навлизане у нас на терористи

ДАНС е правила инспекции в денонощен режим

Това е ставало по сигнали на граничните управляващи за съвпадане със основаните профили в създадената система за идентификация на пътуващи задгранични бойци. Само за година са направени 7356 такива инспекции. В резултат не е позволено прекосяване през наша територия на няколко лица от тази рискова категория, настояват от Агенцията. Отчита се, че поради съпричастност към терористична активност със заповед на ръководителя на ДАНС са наложени насилствени административни ограничения „ лишаване право на престояване ”, „ експулсиране ”, „ възбрана за влизане в България ” и „ възбрана за влизане и престояване на територията на страните – членки на Европейски Съюз ” на 8 непознати жители, а в осведомителния масив на нежеланите чужденци в Република България са включени 13 лица.

Очевидно за ДАНС казусът е с мигрантите, защото не могат нито да заловен всички, нито даже да ги открият. 

Затова пък

Централно разузнавателно управление на САЩ вкара редом и директно иранската " Кудс "

в терористичните закани за България. В обновения  за терористичните организации по света се твърди, че " през последните години са открити и предотвратени терористични офанзиви на елитните ирански елементи " Кудс " в доста страни по света, в това число Албания, Бахрейн, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Дания, Франция, Германия, Кения, Турция и Съединени американски щати ".

Силите ``Кудс`` са част от 125-хилядния Корпус на Ислямската революционна армия (IRGC), основан през май 1979 година от Хосеин Саламин, се показва още в отчета на американското разузнаване. Твърди се, че тази организация е включена в листата на терористичните групи от държавното управление на Съединени американски щати през 2019 година и че наброява 150 000 души, способни да нападат, когато иранското държавно управление сметне за рационално.

В същото време обаче посолството на Иран в София

изрично отхвърли като неоснователен доклада на Централно разузнавателно управление на САЩ. Той не е нищо ново и всяка година се повтаря по един и същи метод, а твърденията в него са резултат от имитация и интрига, целяща психическа война, заличаване на имиджа на Иран и иранците, налагане на напън и комбинация от фикция и подправени обвинявания, които в никакъв случай не са документирани и българските управляващи не са удостоверили тези изказвания, прибавят от задачата.

" Съединените щати са най-големият спонсор на държавния тероризъм в света, подкрепяйки минимум осем известни терористични групи с тежко и кърваво минало в Западна Азия, Европа и Латинска Америка от 60-те години на предишния век, в това число можем да споменем и за цялостната поддръжка на тази страна от терористичната организация " Моджахедин-e Халк ", която е виновна за убийството на 17 000 ирански жители през последните четиринадесет години ", контраатакува Техеран и прибавя:  " Създаването и поддръжката на дивата и кръвожадна формация ИДИЛ е друго историческо закононарушение на Съединени американски щати през последните години ". Веднага по-късно се показва, че се уважава военачалник Солеймани, който е наименуван " същинския воин в битката с тероризма, който изигра значима роля в разпадането на кървавата формация ИДИЛ и за стабилността и сигурността в района и света и който вследствие на терористичния акт на държавното управление на Съединени американски щати бе страдалчески погубен ".

Всъщност в началото на предходната година по заповед на тогавашния президент Доналд Тръмп 

бе погубен иранският военачалник и главнокомандващ на ``Кудс`` 

Касем Солеймани. Според резолюция, импортирана още тогава в американския Сенат, Солеймани е възнамерявал атаки в България, Германия, Босна и Херцеговина, Кения, Бахрейн и Турция. Твърди се, че той е бил забъркан и в организирането на атентата в Сарафово през 2012 г. Макар че групировката ``Хизбула`` се счита за виновна за атентата, то според САЩ  " Кудс " е главният ирански механизъм, който обучава групировките в Близкия изток като ливанската ``Хизбула`` и палестинската ``Ислямски джихад``. В американския документ в прав текст бе записано и че " в отговор на убийството на техерански нуклеарен химик през 2012 година, за което иранските управляващи смятат, че виновност носи Израел, нападател самоубиец атакува рейс с израелски туристи в България. Петима израелски жители бяха убити при нападението на 18 юли 2012 година в Бургас, а 42-ма бяха ранени ".

На 15 юли 2016 година обвинителният акт за този

невиждан за новата българска история терористичен атентат

бе импортиран в Специализирания съд. Подсъдими по него са Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт, и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско поданство. Те са упрекнати, че са били помагачи на починалия нападател Мохамед Хасан ел Хюсейни. Двамата са оповестени за интернационално издирване по канала на Интерпол с алена бюлетина. На 17 януари 2018 година делото за атентата стартира всъщност, а през септември 2020 година бяха произнесени и две доживотни присъди без право на подмяна, само че задочно. И до момента и без значение от опциите на западните служби и от двамата подсъдими няма никаква диря. Нещо, което обезсмисля както наказването, по този начин и частта от присъдата, в която на околните на починалите и ранените бяха избрани над 100 млн.лв. компенсации.

Както и да се огледа нещастието от Сарафово, тя ясно сподели едно - че България към този момент не е територия, свободна от тероризъм. Нещо повече - тя е една от дребното страни, в която той съумя да пробие с кървясъл атентат. И това несъмнено би трябвало да е обеца на ухото, изключително в тези времена, в които въпросът дали има терористична опасност за България звучи все по-притеснително.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР